torek, 23. september 2014

Anti Rape Color Changing Nail Polish

Večina bloggerk piše le o lepotnih izdelkih ter negi, da bi bile lepše in bi se v svojem telesu počutile karseda najbolje. Kot študentka Fakultete za varnostne vede ne morem mimo dejstva, da spolni delikti v Sloveniji v zadnjih letih naraščajo. Razlog trenutno še ni znan - morda se zaradi boljše pravne zaščite več deklet odloči spregovoriti, ali pa je to povezano z družbo v kateri živimo. Jaz mislim, da je posledica obojega. Meni osebno so spolni delikti eni izmed najhujših in najbolj izprijenih oblik človeškega nasilja. Pri kaznivem dejanju si storilci pomagajo s pomočjo t.i. drog za posilstva, ki so jih prvič v Sloveniji množično zasledili leta 2007, v tujini pa so bila prisotna že vrsto let nazaj. Na policiji beležijo zelo malo prijav posilstev s pomočjo droge GHB, tukaj pa ne gre zanemariti dejstvo, da tovrstna droga ostane v človeškem organizmu le nekaj ur. Ampak zakaj bi skrbeli za kurativo, če lahko poskrbimo za preventivo.


Almost all bloggers write about beauty and care products, to be even more beautiful and healthy. As a student of Faculty of criminal justice and security can't forget the fact that sexual assault reports in Slovenia are rising in the past few years. Maybe because we have better law protection for victims or it has something to do with the society we live in. I think that sexual assaults are one of most depraved crimes. Offenders or unsubs help themselves with 'date rape drugs'. We recorded first massive usage of this drug in year 2007, but in other countries were present many years ago. Police or law enforcement didn't get much information about GHB in a victims body's system, due to the short durability of this drug. But why would we worry about the consequences if we can do something about it?

Za preventivo se gre zahvaliti štririm študentom kemije iz North Carolina University, ki so ustanovili podjetje Undercover colors. Izdelujejo lak za nohte, ki se v prisotnosti GHB-ja, xanaxa ali rohipnola obarva in na ta način opozori dekleta, da so jim k pijači primešali eno izmed teh treh substanc. Produkt je trenutno še v razvojni fazi in prodajna cena zaenkrat še ni znana. Bo pa za uporabo zelo preprost, saj bomo dekleta lahko le pomočila prst v pijačo in videla, ali je barva ostala ista. Obstajale so že tovrstne slamice in šminke, a se mi zdi ideja z lakom še najbolj praktična, saj slamco z lahkoto založiš, šminka pa se s časoma zbriše. Lahko jih podpremo z všečkom na njihovi Facebook strani, ali preko spletne strani Undercovercolors.


For prevention we must thank to 4 chemistry students from North Carolina University, who invented Nail Polish named 'Undercover Colors', which changes color in the presence of roofies (GHB, Xanax, Rohipnol) and alert girls that someone pour one of this substance into their drink. The product is developing right now, so final price is not known yet. But it will be easy to use, because all you have to do is deep your finger into a drink and see if the color is changing. This movement is very discreet and unnoticeable, so it will give us a sign to remove ourselves from the situation. Somebody already invented color changing straws or lipstick, but I think that nail polish is the most practical and unnoticeable way of 'checking your drink'. I think that inventors deserve our support in their Facebook site or website Undercovercolors

Meni se zdi ideja zelo dobra in menim, da bo v prihodnosti lahko zmanjšala odstotek tovrstnih posilstev, a le če se bomo dekleta zavedala, da obstajajo tovrstni produkti, ki so nam v pomoč. Še vedno pa menim, da previdnost ni nikoli odveč in na tem mestu naj citiram svojo mamo, ki me je vseskozi opozarjala: "Sara, ko si zunaj pazi na svojo pijačo in je nikoli ne spuščaj izpred oči. Pa poskrbi na prevoz do doma in naokoli ne hodi sama." mislim, da je imela še kako prav, saj smo bili nekaj dni nazaj v medijih ponovno priča posilstev s pomočjo "rufijev".


I think that the idea is very good, and in future it will prevent many rapes, if we will be aware of products that helps us. But in my opinion we must take care of ourselves. My mother always said: 'Sara, when you go to the club, watch out for your drink and never, NEVER leave it somewhere. When you are going home, never go alone.' I think she was right, because we could read about new rapes in Slovenia, a few days ago.

Girls, take care of yourselves,

4 komentarji:

  1. Vsekakor inovativna ideja, ki je hkrati uporabna pa še lepo zgleda na nohtih, upam samo da cena ne bo navita, ker potem si lakcev ciljna publika ne bo mogla privoščiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene cena ne skrbi toliko, ker glede na prebrano in raziskano se mi zdi da se resnično zavzemajo za dekleta in bodo omogočili nakup vsakomur, če bodo le vlagatelji to dopustili in proizvodnja ne bo predraga. Bolj me skrbi shipping, saj vse kar je dobro in koristno ne pošiljajo v Slovenijo :/ Isti problem imam z Bundle Monster.. Želim si testirati njihove platke in od neštetotih kolekcij v Slovenijo pošiljajo le eno. Ta pa ni nič posebnega.. Tako da res upam da bodo rešili glede dostopnosti produkta po svetu.

      Izbriši
  2. Wau! Ena izmed boljših idej, o kateri sem brala zadnje čase!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, me veseli, da ti je všeč. Res z največjim veseljem objavljam takšne objave, ki se tičejo mojega področja, če pa imajo kaj veze z nohti pa še z večjim užitkom :)

      Izbriši